Arunc plasticul și metalul doar în coșul galben

Sfatul Viitor Plus

Plasticul este materialul cel mai des utilizat pentru ambalarea alimentelor și băuturilor, dar și a produselor de folosință îndelungată. Din cauză că se degradează în sute de ani și puține tipuri de plastic ajung să fie într-adevăr reciclate, plasticul a ajuns să genereze una dintre cele mai vizibile poluări la nivel global. Ne referim aici la o gamă diversă, de la recipientele PET pentru băuturi, ambalajele pentru lactate, brânzeturi și preparate din carne, caserolele din polistiren pentru mâncare gătită până la pungi, saci, pahare, tacâmuri, paie pentru băuturi și alte obiecte de unică folosință.

Mai puțin vizibilă, dar și mai răspândită, este poluarea cu microplastic  - aproape că nu mai există colț de pe planetă în care să nu fi ajuns astfel de microparticule. Ideal ar fi să utilizăm cât mai puține ambalaje din plastic de unică folosință. Dacă generăm totuși deșeuri din astfel de ambalaje, atunci le colectăm separat la coșul galben, după ce au fost golite de conținut.

Dintre tipurile de plastic, cel mai des se reciclează recipientele PET. Și anumite recipiente și folii din polietilenă de mare densitate (HDPE) sau din propilenă (PP) se reciclează, iar celelalte tipuri de plastic care sunt colectate selectiv ajung să fie valorificate energetic prin incinerare. În schimb, nu există încă ambalaje care să utilizeze plastic reciclat în proporție de 100%, astfel că este necesară o combinație de materiale care să includă și plastic virgin.

Tot în coșul galben se aruncă și ambalajele, precum dozele din aluminiu, și obiectele mici din metal, așa cum sunt conservele. Obiectele din metal sunt ușor de reciclat. De exemplu, dozele de aluminiu pot fi reciclate la nesfârșit și reutilizate la fabricarea unor noi doze. Astfel, reciclarea aluminiului contribuie la reducerea considerabilă a consumului de energie și a utilizării de materiale noi, obținute din minereu.