Opresc motorul când staționez

Sfatul Viitor Plus

Un prim pas pe drumul spre Kilometrul Bine este oprirea motorului mașinii atunci când staționăm pentru că ne ajută să producem mai puține noxe. Atunci când ne deplasăm, sistemul de climatizare ne oferă confortul de care avem nevoie: ne răcorește vara și ne încălzește iarna. Dar dacă trebuie să facem o oprire? Cum procedăm? Putem identifica diferite alternative pentru confortul nostru termic atunci când staționăm. De exemplu, dacă așteptăm vara un prieten pentru a termina la birou, putem opri motorul și aștepta la umbra unui copac din apropiere. În acest fel, contribuim la a avea un aer mai curat și economisim carburant.

În același timp, mașinile se încălzesc sau răcoresc repede după ce am pornit motorul și am început deplasarea, astfel că nu este necesar să lăsăm motorul pornit înainte de plecare. Chiar și atunci când ne aflăm în trafic, este mai eficient și mai prietenos cu mediul să oprim motorul când staționăm, datorită noilor tehnologii.

Vehiculele Dacia beneficiază de sistemul de oprire automată a motorului în trafic, Stop&Start, care se activează atunci când mașina nu se mai mișcă, de exemplu când se află la semafor. Recomandăm menținerea în funcțiune a acestui sistem, pentru a reduce noxele.

Un articol realizat de Asociația Viitor Plus.